CCOO Informa: Nota especial COVID gener 2022

Companys i companyes,

La situació sanitària a Catalunya ha empitjorat en les últimes setmanes. Els canvis normatius són constants, i l’alt índex de contagis en la societat en general, i a les escoles en particular, està generant problemes de conciliació a les famílies.

Per això us enviem un seguit de normatives i recomanacions generals, i de la UPC, sobre la COVID. Si teniu cap dubte, contacteu amb la nostra secció sindical: secciosindical.ccoo@upc.edu

NORMATIVA GENERAL

  1. Restriccions generals a tot Catalunya per la COVID-19 (vigents fins al 27 de gener): https://web.gencat.cat/ca/activem/restriccions-territorials/catalunya/
  2. Mesures organitzatives, de prevenció i seguretat als centres de treball del personal de l’Administració de la Generalitat de Catalunya amb motiu de l’emergència sanitària per la COVID-19 (vigents fins al 21 de gener). https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=916912

NORMATIVA A LA UPC

Donada la situació sanitària, i les mesures decretades per la Generalitat de Catalunya pel seu personal, el gerent de la UPC va publicar unes noves mesures pel PAS de la UPC que permetien l’ampliació del teletreball fins a 4 dies setmanals, de comú acord amb la persona responsable del servei, que només podrà denegar-ho si afecten la prestació i qualitat dels serveis de la unitat: https://portal.personal.upc.edu/rrhh/files/PAS/Novetats/Instruccio_Gerent_modificacio_temporal_Pla_Contingencia_COVID2021-2022_copia_autentica_Catala.pdf

Tot i que la situació sanitària no ha millorat respecte a la setmana passada, el gerent ha modificat l’anterior instrucció. Fins al 4 de febrer, es podran fer fins a 3 dies setmanals de teletreball: https://portal.personal.upc.edu/rrhh/files/PAS/Novetats/Prorroga_Instruccio_gerencia_21-22.pdf

Com ja us vam explicar abans del Nadal https://ccoo.upc.edu/2021/12/24/nota-mesures-covid/ la instrucció del gerent no contempla que el règim de prestació de serveis en la modalitat de teletreball tingui caràcter prioritari i únicament es puguin prestar serveis presencials quan, per la naturalesa de l’activitat, no es puguin dur a terme en la modalitat de teletreball, com contempla la Generalitat per al seu personal. També considera no teletreballables els llocs de treball dels àmbits de consergeria, manteniment i tallers i laboratoris (limitació que no s’imposa en altres universitats).

Les classes no comencen fins a mitjans de febrer, i és una època de baixa activitat docent, els índexs de transmissió disparats.. Creiem que des de la direcció de la universitats es podria fer més per vetllar i protegir la salut del seu personal.

Alhora, hem detectat que en algunes unitats no s’està aplicant la instrucció del gerent i el personal no ha augmentat el seu règim de teletreball, i tampoc  s’ha adaptat o reduït l’horari d’atenció presencial als usuaris/es del servei per adaptar-lo a les necessitats de flexibilitat del personal, tal com estableix la vigent Instrucció de gerència. Si et trobes en aquesta situació  contacta amb nosaltres.

La realitat és que els índexs de contagis a Catalunya, i a la UPC, són més alts que mai. Les dades de contagi a la UPC són les més altes des de l’inici de la pandèmia (i no tot el personal comunica al servei de prevenció que és positiu o contacte directe).
Dades del mes de desembre 2021 a la UPC: positius 35 PAS i 25 PDI, contacte estret 42 PAS i 20 PDI. Mes de gener 2022 (fins al 20 de gener): positius 54 PAS i 27 PDI, contacte estret 23 PAS i 6 PDI.

SÓC POSITIU EN COVID, O CONTACTE DIRECTE D’UN POSITIU. TINC PROBLEMES DE CONCILIACIÓ. QUÈ FAIG?

Si ets positiu en COVID, has de fer una quarantena de 7 dies mínim. Si ets contacte directe d’un positiu, solament has de fer quarantena si no tens la pauta completa de vacunació, i seguir sempre les pautes i directrius que et donaran des de CatSalut.

En aquest enllaç trobareu la normativa actual:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/deteccio-de-casos-i-seguiment-de-contactes/contactes-estrets/

Comunicar a la UPC el cas positiu o contacte directe: https://www.upc.edu/prevencio/ca/casos-i-contactes

I què passa si soc contacte directe i no haig de fer quarantena perquè tinc la pauta completa de vacunació? La nova variant és molt contagiosa. Si tens cap símptoma compatible amb la COVID, no hauries d’assistir presencialment al teu lloc de treball. Si no pots, o no t’autoritzen a realitzar teletreball en la teva unitat, demana la baixa al teu CAP o a través de la meva salut.

Tinc problemes de conciliació perquè un menor de 12 anys, o persona en situació de dependència a càrrec meu, és positiu o ha de fer aïllament per ser contacte directe d’un positiu.

La realitat és que si no pots desenvolupar la teva feina en règim de teletreball, o no t’ho autoritzen, les possibilitats de conciliació són complicades perquè la UPC solament preveu mesures de flexibilitat que en moltes ocasions no són suficients per atendre als teus familiars. Desgraciadament, i després de quasi dos anys de pandèmia i dos equips rectorals diferents, la UPC no ofereix una solució clara de conciliació, ni d’adaptació al teletreball per tot el seu personal, encara que sigui de manera temporal.

La Generalitat ofereix excepcionalment la possibilitat de demanar un permís de conciliació, i fa dos dies un Jutjat del Contenciós-Administratiu de la Rioja va emparar el dret d’un empleat públic a un permís retribuït per deure inexcusable de caràcter personal recollit a l’EBEP, i per l’obligació de vetllar pels fills menors recollida en el Codi Civil, per tenir cura del seu fill menor de 14 anys confinat per ser contacte directe.

L’absència al lloc de treball per cura d’un familiar a càrrec està justificada, i gerència hauria de tenir-ho en compte i facilitar les mesures de conciliació necessàries davant aquestes situacions.

Algunes recomanacions més: donat l’alt grau de transmissió de la nova variant omicron es recomana utilitzar mascaretes FPP2 i gel de mans. Demana-li al responsable de la teva unitat, si la UPC no te les ha proporcionat. Si existeix un cas positiu entre el personal de la teva unitat, demana al teu responsable test de saliva o d’antígens. Ens consta que en algunes unitats s’han proporcionat davant casos positius de companys/es.

Per últim, et tornem a recordar que si tens cap símptoma compatible amb la COVID, no hauries d’assistir presencialment al teu lloc de treball. I que si no pots, o no t’autoritzen realitzar teletreball en la teva unitat, demanis la baixa al teu CAP o a través de la meva salut.

És responsabilitat de tots i totes preservar la nostra salut per preservar la dels nostres companys i companyes, i contribuir a la contenció del risc de contagi en els centres de treball.

Cuideu-vos molt!

SECCIÓ SINDICAL CCOO-UPC

Share