Presentació del preacord de 6è Conveni Col·lectiu

Benvolgudes companyes i companys,

Us presentem un preacord de 6è Conveni Col·lectiu que ens permet mantenir la norma bàsica  que regula les nostres condicions laborals, mantenint el nucli essencial del Conveni anterior i evitant que les retallades s’incorporin definitivament en l’articulat del Conveni.

La situació que teníem ara fa tres mesos era molt desfavorable: d’una banda, l’última Reforma Laboral del PP, que va alterar les regles bàsiques de la negociació col·lectiva, abocava el 5è Conveni a la desaparició el 8 de juliol perquè finalitzava el període d’ultraactivitat limitat per la Reforma. Això significava que totes les condicions laborals que ens garanteix el Conveni quedaven sense efecte (taules salarials, antiguitat, permisos, àmbit d’aplicació, etc.) i que es podia aplicar qualsevol altra cosa que respectés els mínims que preveu l’Estatut dels Treballadors. D’altra banda, les contínues retallades i les reduccions dràstiques dels pressupostos de les universitats conformaven un escenari  difícil per a la negociació.

Malgrat tot això, els sindicats vam proposar la creació d’un grup de treball, amb la participació de les universitats i dels sindicats representats a la Mesa de Negociació (CCOO, UGT i CAU) per intentar aconseguir un acord que ens permetés superar la situació anterior. Els nostres objectius en aquesta negociació han estat:

  • Aconseguir que el PAS-L segueixi disposant d’un marc legal propi que reguli les seves condicions laborals i evitar la pèrdua de tots els drets amb la desaparició del Conveni Col·lectiu.
  • Mantenir, tant com sigui possible, tot allò que es va negociar anteriorment per evitar tornar a començar des de zero en totes les negociacions posteriors.
  • Evitar que les retallades temporals imposades pels governs de l’Estat i de la Generalitat quedin incorporades definitivament en l’articulat del nou Conveni Col·lectiu.

La negociació ha estat molt complicada, tant per les pressions internes com per les externes, però després de dos mesos de negociacions en el si del grup de treball, avui us podem presentar un preacord de 6è Conveni Col·lectiu del PAS-L que aconsegueix:

  • Respectar, en gran mesura, el text del 5è Conveni, ja que incorpora els canvis tècnics mínims necessaris per a superar el control de legalitat dels convenis col·lectius.
  • Desplaçar a un annex del Conveni,  circumscrits a una taula d’afectacions, els canvis legislatius, amb un tractament diferenciat, perquè provenen d’un marc extern a la negociació.
  • Introduir un mecanisme que permet la recuperació immediata del contingut íntegre dels articles afectats per la legislació externa.

A més, el preacord també incorpora un canvi en la distribució de les retribucions: passarem de 15 a 14 pagues. Així, a partir de l’1 de gener de 2014,  aconseguirem més liquiditat mes a mes i evitarem els perjudicis addicionals que ha comportat el fet de tenir 15 pagues en les retallades salarials de 2012 i 2013.

Seguint el nostre compromís amb la participació dels treballadors i treballadores, aquest preacord se sotmetrà a un procés de consultes amb el PAS-L de totes les universitats catalanes abans de ser ratificat. A la UPC farem una assemblea informativa demà dimecres a les 10 hores a la Sala d’actes de l’edifici Vèrtex i un referèndum electrònic el proper dijous, dia 4 de juliol.

IMPORTANT: Podeu llegir el text del preacord aquí: VIè Conveni del PAS-L de les Universitats Públiques Catalanes.

Cordialment,

CCOO i UGT de la Universitat UPC

Share