Reunió amb el ministre d’universitats per abordar l’Estatut PDI

El Ministre d’Universitats va convocar dilluns 13 de juliol a la tarda als Sindicats representatius en el sector universitari (CCOO, UGT, CSIF i CIG) a la primera reunió pel debat sobre l’esborrany de l’Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI) i la modificació parcial de la LOU pel que fa a les figures de professorat universitari.

A la reunió, el Ministre no va realitzar una presentació de l’esborrany als participants (el text s’havia fet arribar uns dies abans) sinó que va manifestar que hi era per prendre notes i escoltar les nostres propostes concretes. La manca d’un model de negociació (més enllà d’una vaga voluntat de diàleg del Ministre) dificulta el procés de negociació de l’Estatut del PDI, i més quan no hi ha voluntat de formalitzar la Mesa d’Universitat.

El Ministre no va contestar cap qüestió plantejada pels Sindicats sobre el significat i conveniència de les figures que vol crear, no va aclarir per què vol introduir la doble via laboral / funcionarial, no es va abordar què passarà amb les figures de professorat que desapareixen en la nova proposta, no va entrar en qüestions de càrrega docent, ni va respondre a la demanda d’establiment de carrera professional per al professorat universitari. El Ministre tampoc es va pronunciar sobre les necessàries modificacions dels processos d’acreditació, ni va respondre com pensa eliminar la precarietat i temporalitat en l’àmbit de la universitat pública espanyola. Com se’ns va dir al principi de la reunió: el Ministre hi era per sentir i prendre notes.

El que sí que va quedar clar és que el Ministeri no contempla el desenvolupament de la carrera horitzontal, ni la modificació de Reial Decret de Retribucions del professorat universitari que data de l’any 1989.

A la reunió es va indicar que el Ministeri acompanyarà aquest projecte d’una proposta econòmica i que es parlarà de modificació de la taxa de reposició, però encara no tenim constància.

En definitiva, encara que de la premsa i les xarxes socials es pogués extreure la idea que el Ministeri pretén posar fi a la precarietat a la universitat, la veritat és que aquest esborrany desregula les condicions laborals de professorat universitari i sembla precaritzar encara més les figures del Personal Docent i Investigador. Per a CCOO és fonamental que es parli de la carrera professional del PDI, i que s’estableixin plans específics per eliminar la precarietat.

El Ministre ha convocat una nova reunió el dia 31 de juliol. A més d’una presentació del projecte, demanem al Ministre que canviï el format actual de converses i esperem que en aquesta reunió es pugui consensuar un catàleg de temes a tractar, una metodologia de treball i un calendari per a això.

CCOO ha manifestat el seu rebuig a l’esborrany de l’Estatut del PDI pel seu contingut i el moment triat per abordar el seu canvi, ja que els seus efectes desregularitzadors, afegits als efectes del decret Wert (que no es vol derogar) i la taxa de reposició, ambdós plenament vigents, ABOQUEN A LES PLANTILLES DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA A L’EMPITJORAMENT DE LES SEVES CONDICIONS DE TREBALL.

Salutacions,
CCOO Universitats

Share